Što pokloniti trudnicama: Kratki vodić za Božićni shopping
23. prosinca 2019.
Romantične ideje za Valentinovo za trudnice
14. veljače 2020.

Da li je porod počeo? 5 ranih znakova koje mama treba znati

Ti si. Tako. Blizu. Ozbiljno, još koji dan i rodit ćeš. Ali posljednji tjedni trudnoće mogu biti teški – puni nelagode ali i udbuđenja jer jedva čekate upoznati svoju bebu.

Mnoge se žene pitaju kako će znati kada zapravo počinje porođaj.

Iako svakoj trudnici izgleda drugačije, treba upozoriti na nekoliko ranih znakova porođaja. (Ako imate ove znakove prije 37. tjedna, obavijestite svojeg doktora u slučaju prijevremenog porođaja.)

  1. Gniježđenje

U danima ili satima uoči porođaja, neke mame osjećaju veliku navalu energije. Poput mame ptice koja sprema gnijezdo za izležavanje svojih mladunaca, možete se naći zaposleni u pripremi stvari za svoju malu ptičicu. Ne zaboravite si priuštiti obilje odmora, tekućine i međuobroka kako biste imali energije za porod. I budite oprezni, neka vam ne pada napamet neka glupost poput penjanja na ljestve kako biste obrisale prašinu s vrha stropne lampe.

2. Ispadanje sluznog čepa

Tijekom trudnoće, mala nakupina u obliku čepa sluzi sjedi u vašem grliću materice kako bi se dijete zaštitilo od bakterija. Kako cerviks počinje biti sve mekši pripremajući se za porođaj, čep sluzi može ispasti (izgleda slično sluzi nakon ispuhivanja nosa za vrijeme prehlade). Nekim ženama ispadne sluzni čep nekoliko tjedana prije porođaja, a druge ga izgube kad su aktivno u porođaju – tako da, iako to nije znak da vaše dijete uskoro dolazi, to je dobar znak da se stvari barem kreću u pravom smjeru. Sluzni čep ponekad u sebi može sadržavati i krv što trudnice zna zaprepastiti i stoga je dobio nazivi “krvavi šou”. Najčešće je to potpuno normalno, ali nemojte se ustručavati nazvati svog doktora kako biste bili sigurni! A ako vidite više od žličice krvi, svakako nazovite.

       3. Proljev
Kako se tijelo priprema za porođaj,  luči se hormon zvan prostaglandin. Prostaglandin pomaže da vaš vrat maternice bude mekši i opušteniji (tako da se može proširiti), ali isto tako čini da vam crijeva budu opuštenija – drugim riječima, mogli biste imati proljev i/ili češće odlaske u kupaonicu. Obavezno ostanite hidrirani pijući puno vode i soka.

4. Pucanje vodenjaka

Svi smo gledali filmove u kojima trudnici usred kupovine ili na poslu puca vodenjak, ostavljajući je skroz zbunjenu i iznenađenu. Cijeli se svijet naizgled zaustavi. Iako je to zaista uzbudljiv trenutak, to obično nije tako dramatično. U stvari, samo oko 10% žena doživi curenje plodove vode prije početka porođaja – puknuće vodenjaka obično se događa tijekom samog porođaja – kada već neko vrijeme imate kontrakcije. Kada vam pukne vodenjak, može doći do velikog naleta tekućine ili je to mali, ali postojani tok. Zbog rastegnutih mišića trudnice pred kraj trudnoće često imaju problema sa zadržavanjem urina, pa se upravo zato boje da neće moći razlikovati ove dvije pojave. Najbolji način za testirati radi li se plodnoj vodi jest upravo Amniocheck – kućni test o obliku higijenskog uloška koji razlikuje curenje plodove vode od urina. S obzirom da je mnogo žena u toj nedoumici, preporučamo vam da ga uvijek imate pripremljenog u vašoj kućnoj ljekarni.

5. Grčevi + trudovi

Naposljetku, porođaj se odnosi na trudove – vaša maternica je veliki (fenomenalan) mišić koji se širi tako da pomaže u proširenju grlića maternice i olakšava bebi izlaz. Porod se odvija u fazama: rani porod, a zatim aktivni porod.

Rani porođaj je kada se vrat maternice proširi od nula do šest centimetara.

To je obično najduži dio porođaja, posebno za mame koje to postaju po prvi put. Često započinje s blagim trudovima koji se osjećaju poput menstrualnih grčeva. Vjerojatno će biti nepravilni (između pet do trideset minuta razmaka) i kratki (oko 45 sekundi). Trudovi će postepeno postajati sve učestaliji, duži i intenzivniji. Mnoge žene opisuju osjećaj zatezanja koji počinje u donjem dijelu leđa i kreće se prema trbuhu.

Nemojte panično promatrati sat jer je jako stresno i teško zabilježiti svaku kontrakciju, a nije ni potrebno. Umjesto toga, uzmite si vremena da se pripremite i vjerujte svojem tijelu jer će vam ono dati najbolje znakove.

U međuvremenu je važno odmarati se jer vas čeka dugačak i naporan dan ili noć. Ako ste umorni, svakako odmarajte između svake kontrakcije.

Kod aktivnog porođaja, vaš vrat maternice će se širiti od šest do osam centimetara. Kontrakcije su redovitije (otprilike svake tri do četiri minute), traju duže (oko 60 sekundi) i puno su intenzivnije – sada zahtijevaju svu vašu pažnju i mogu uzrokovati priličnu nelagodu. Mnogi opisuju pritisak prema dolje, zajedno s određenim stupnjem boli, što varira kod svakoga!

Tijekom aktivnog porođaja vjerojatno ćete se zaputiti u svoje porođajno mjesto/bolnicu.

Opće je pravilo 4-1-1

Vi ste u aktivnom porođaju kada su trudovi razdvojeni četiri minute i traju jednu minutu, a to traje već sat vremena.

A onda … pa onda postaješ mama.

 

 

ŽENSKI KUTAK